00:00:00

Маленька історія великої музики — історія аудіокасет

1963 року Лу Оттенс створив маленьку пластикову коробку 10 на 6, яка назавжди змінила музичний світ. Будучи керівником інженерного відділу голландської компанії Hasselt, що належить Philips, він відповідав за розробку прототипу для зберігання та відтворення музики, який через десять років став популярним у всьому світі під назвою «касета». «
Відтенс був одержимий можливістю створення компактної технології для відтворення музики. На той час пісні звучали на вінілових платівках, які були надто великими та крихкими, щоб адаптуватися до переміщення населення. Звуки завжди приносили статичну насолоду, але цей прототип пообіцяв надати музиці інший вид руху.
Музика записується на цю плівку і може грати з обох сторін, вимагаючи від слухачів зняти касету з програвача, щоб запропонувати апарату знамениті сторони А і сторону В .
До 1964 в Європі вже продавали касети, а через чотири роки вони приземлилися в США. Це був новий і, як і раніше, елементарний об’єкт, але все більше ентузіастів, готових перетворити його на незамінного музичного союзника.
В 1971 зниження шуму поліпшилося з використанням стрічки діоксиду хрому. На борту цієї маленької пластикової коробки звуки подорожували все краще і краще, але справжня популярність приходила пліч-о-пліч з японською технологією, яка перетворила слухачів на головних героїв.
Японська компанія Maxell випустила ринку порожні стрічки, касети, які випустили креативність. Користувачі тепер могли записувати власну музику: копіювати цілі альбоми, створювати власні добірки і навіть записувати власні голоси за допомогою домашніх магнітофонів. Касета пропонувала світ можливостей, де контролював слухач.
У 1970-х та 1980-х роках у музичному світі домінували касети. На відміну від вінілових платівок, вони були міцними та компактними. Вони могли подорожувати у рюкзаках та кишенях, ділитися та витримувати випробування кожної подорожі. Їх можна було підібрати і під переваги користувача, який створив у вигляді змішаної касети предтечей сьогоднішніх плейлистів.
З доведеною популярністю різні компанії працювали над покращенням винаходу Оттенса. Американська компанія Dolby працювала над зниженням шуму, а 1978 року були створені стрічки з чистого металевого частинок, що зберігає якість звуку без погіршення на десятиліття.
Загалом через рік черговий технологічний прорив, пов’язаний із касетою, зробив революцію у тому, як люди слухали музику. 1 липня 1979 року народився Walkman — портативний програвач на батарейках, який запровадив звичку і сьогодні: слухати музику під час прогулянки, у громадському транспорті чи в залі очікування, все окремо завдяки використанню навушників.
У 1980-х касети домінували в автомобільних стереосистемах, Walkmans та домашніх магнітофонах. У своїх порожніх версіях вони використовувалися для створення компіляцій або «мікс стрічок», і заливали вікна магазинів пластин останніми релізами від найвідоміших художників.
Але у створенні наступника касети брав участь сам Лу Оттенс: компакт-диск або CD, нова технологія, яка поступово завоювала споживачів і зрештою стала новим королем відтворення звуку.
У 1981 році Sony та Philips випустили на ринок CD. Ці диски, виготовлені з полікарбонату і вкриті алюмінієм, зробили невелику касетну коробку 1970-х років здаватися великою. Вагу всього 30 грамів вони могли зберігати до 650 мегабайт, спочатку домінуючи у музичному світі, а потім залишаючи слід у галузі обчислювальної техніки.
Диски поступово набули популярності серед користувачів. Протягом 1990-х років компакт-диски та касети співіснували в магазинах звукозапису, і багато хто віддавав перевагу Walkman навіть за наявності більш сучасних технологій, таких як Discman. Однак звукова вірність та практичність КР у результаті повністю перемогли. До 2007 року у всьому світі було продано 200 мільярдів дисків.
Навіть після того, як був повалений як король відтворення музики, слід, залишений касетами в музичному світі, був настільки важливим, що ці маленькі коробочки досі згадуються ностальгією. Можливо тому, що вони першими справді дозволили слухачам опанувати музику та привести її у вічний рух.

 

Оставить комментарий